Trójkąt roboczy – czym jest i dlaczego jest taki ważny przy projektowaniu kuchni?
Trójkąt roboczy – co oznacza to pojęcie?
Trójkąt roboczy to pojęcie, które określa, jak powinny zostać ustawione trzy podstawowe kuchenne urządzenia AGD. Mowa o płytach grzewczych, zlewozmywaku i lodówce. Sprzęty te reprezentują najważniejsze strefy, na które dzieli się każda kuchnia – pierwszą służącą do przechowywania żywności, drugą przeznaczoną do mycia oraz trzecią, w której się gotuje. Aby korzystanie z nich było w pełni komfortowe, powinny one być od siebie odpowiednio oddzielone.
Zgodnie z zasadami trójkąta roboczego w kuchni, odległość pomiędzy lodówką, a zlewozmywakiem powinna wynosić minimum 120, a maksimum 210 centymetrów. Podobnie jak lodówka i płyta grzewcza z piekarnikiem — powinny one znajdować się od 120 do 270 centymetrów od siebie. Jeśli chodzi o obszar pomiędzy strefą gotowania i pieczenia, a miejscem przeznaczonym do mycia, zalecane jest, by było to 90 lub 120-210 centymetrów. Dodatkowo należy zadbać o to, aby rozmieszczenie sprzętów AGD było spójne z instalacją wodną, elektryczną i gazową.
Trójkąt roboczy w kuchni – dlaczego jest taki ważny?
Po co stosować trójkąt roboczy w kuchni? Koncepcja ta ma na celu przede wszystkim zwiększenie wygody podczas korzystania z całej kuchni. Podstawą do jej stworzenia stała się kolejność czynności wykonywanych podczas gotowania – najpierw wyjmuje się produkty spożywcze z lodówki, następnie należy je umyć, a później odpowiednio przygotować – np. poddać obróbce termicznej na płycie grzewczej. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego droga pokonywana podczas przygotowywania posiłków jest najkrótsza.
Jak urządzić kuchnię z trójkątem roboczym?
Kuchnia z trójkątem roboczym dzieli się na trzy strefy: przechowywania żywności, mycia oraz gotowania i pieczenia. Dodatkowo składają się na nią blaty robocze służące, np. do wypakowywania zakupów oraz obróbki żywności (krojenia, obierania itd.). Powinny się one znajdować w niewielkiej odległości od lodówki i zlewozmywaka. Kolejny ważny element to miejsce do przechowywania sypkich produktów spożywczych, naczyń kuchennych oraz sztućców. W tym celu wykorzystuje się zabudowę kuchenną górną i dolną.
W kuchni z trójkątem roboczym bardzo istotne jest prawidłowe ulokowanie strefy mycia. Warto ją zaplanować w samym centrum kuchni, ponieważ jest to miejsce, z którego korzystasz najczęściej. Zlewozmywak jest niezbędny do opłukania żywności po wyciągnięciu jej z lodówki czy podczas zmywania naczyń, a także, gdy potrzebna jest woda, np. do zaparzenia herbaty czy ugotowania zupy lub dodatków obiadowych.
Jeśli chodzi o strefę gotowania i pieczenia, zgodnie z trójkątem roboczym warto pozostawić wokół niej miejsce na odstawianie naczyń oraz talerzy z potrawami. Coraz częściej stosowanym rozwiązaniem jest umieszczenie piekarnika na wysokości oczu, natomiast pod płytami grzewczymi ulokowanie dodatkowej szafki służącej do przechowywania garnków oraz patelni. Jeśli planujesz gotować w więcej osób, np. wspólnie z partnerem lub rodziną, możesz ulokować płytę kuchenną na wyspie.
Kuchnia z trójkątem roboczym – czy zawsze jest najlepszym rozwiązaniem?
Trójkąt roboczy od dawna jest powszechnie znany, a jego zasady są często jednym z głównych elementów projektowania kuchni. Jednak, aby w pełni spełniał on swoją funkcję, reguły rozstawienia danych sprzętów powinny być ściśle dopełnione. Jeśli wskazane odległości pomiędzy konkretnymi strefami nie zostaną zachowane, samo ich rozmieszczenie na wzór trójkąta może okazać się niewystarczające i nie ułatwi codziennych czynności.
Słuszność zastosowania trójkąta roboczego warunkują głównie układ i wymiary pomieszczenia. Przeszkody w postaci zbyt małej szerokości kuchni czy umiejscowienia instalacji wodnej, mogą uniemożliwić odpowiednie oddalenie od siebie zlewozmywaka, lodówki i płyt grzewczych. W takim przypadku trójkąt roboczy nie będzie miał sensu i lepiej skupić się na odpowiednim zagospodarowaniu miejsca na blat roboczy i szafek do przechowywania żywności.
Funkcjonalna kuchnia to podstawa, dlatego tak ważne jest, aby podczas planowania tego pomieszczenia uwzględnić zasady trójkąta roboczego. Koncepcja ta znacznie poprawia ergonomię i sprzyja wykonywaniu pewnych działań związanych z gotowaniem szybko i sprawnie, bez pokonywania niepotrzebnej nadmiarowej drogi. Chcesz urządzić kuchnię z trójkątem roboczym? Zatem zadbaj o odpowiednie rozmieszczenie w pomieszczeniu sprzętów AGD, zlewozmywaka i blatów roboczych.